0888 508 199     понеделник - петък, 10 - 12 и 13 - 17 ч.

Круизи: Как да изберем подходящ круиз?

круизи_101
 “Островен празник”, Юджийн Савидж, 1938-40 г.

Круизи: Поговорете с нас преди да направите избора си

Въпреки че настоящият сайт е с богато съдържание на тема круизи, препоръката ни е да намерите време да поговорите с нас, за да обсъдим вашите персонални изисквания и очаквания. Ползвайте информацията в интернет само за първоначален ориентир, дори когато вече имате опит с предишни круизи. Не само че има съществени различия между отделните круиз линии, техните маршрути и продължителност, периодът на резервиране и на плаване, но има немалки разлики дори между корабите от флотилията на една и съща круиз линия. Можете да се свържете с нас на cruise@cruise.bg или на тел. 0888 508 199. Консултациите с круиз експерт в Cruise.BG са БЕЗ допълнително заплащане, а съветите които ще получите от нас могат да се окажат доста ценни и от финансова гледна точка и от гледна точка на вашия личен комфорт. Все пак малко хора от България са обиколили всички континенти по целия свят. Светът е пъстроцветен и се мени всеки ден!

Круизи или не точно?

Практиката показва, че в България не малка част от традиционните туристически агенции злоупотребяват с понятието „круизи” и подвеждат неинформираните потребители. Нека да внесем уточнение какво са круизи и какво не са. Круизи  НЕ са:
– фериботи
– параходи, извършващи транспортни функции между различни портове
– корабчета за разходка за 50-100 човека
– комети
В опита си да съставят екскурзии на ниска цена, част от българските туристически агенции и туроператори включват споменатите транспортни средства и слагат етикета „круизи”. Всъщност ваканцията на круиз лайнер коренно се различава от функцията транспорт по море.
Как обаче да различим кое е транспорт и кое са круизи? Както навсякъде, така и в круиз индустрията са налице търговски марки. Тези марки са имената на круиз линиите и подобно на марките леки автомобили например, се различават по комфорта и цената за ваканция на борда на техните кораби. Най-общо казано съществуват четири сегмента на предлагане на круизи:

Икономичен (бюджетен) сегмент

Съответства на ориентировъчни 2-3 звезди при хотелите, поддържани кораби стари модели, обикновено на all inclusive база (стартирали на вода 70-те/80-те години, тесни коридори и каюти, общи пространства далеч различаващи се от атмосферата и дизайна на съвременните кораби, евтина храна на блок маси). Ориентировъчна цена на пасажер на ден в двойна каюта: от около 60 –80 евро.

Стандартен сегмент

Кораби 4-5 звезди, нови, модерни, големи. Тук няма all inclusive, храната е добра, но не е висша кухня (освен в специализираните ресторанти на борда). Напитките не са включени в цената (с изключение на чай, шварц кафе, вода и сокове от машина). Атмосферата и комфорта са на много добро ниво, вечерните забавления са в стил Бродуей, много забавления и занимания за деца. Много добро съотношение цена/качество. Не можем да говорим за лукс (най-големите кораби не са най-луксозните кораби). Ориентировъчна цена на пасажер на ден в двойна каюта: от около 70 –110 евро.

Първокласен сегмент

Круиз кораби 5+ звезди, значително по-малки като капацитет от стандартния сегмент, значително по-малко деца на борда. Кухнята е много по-добра от тази в стандартния сегмент, дори понякога граничеща с гурме. Сомелиери на борда. Напитките отново не са включени в цената на круиза (с изключение на чай, шварц кафе, вода и сокове от машина). Обслужването е на по-високо ниво, забавленията са ориентирани към пасажери с по-висок интелект и познания в различни сфери. Едва тук, при гости настанени в по-горен клас каюти и апартаменти, можем да използваме думата „лукс”. Ориентировъчна цена на пасажер на ден в двойна каюта: от около 120 –130 евро.

Луксозен сегмент

Малки круиз кораби 6 звезди, както и големи луксозни яхти. Съотношение обслужващ персонал към пасажери: 1:1. Висша, гурме кухня. Почти винаги напитките са включени в цената на круиза. Децата почти липсват. Забавленията са ограничени. Възрастовата граница на гостите е най-висока в сравнение с останалите сегменти. Същото се отнася и за финансовите възможности на пасажерите. Ориентировъчна цена на пасажер на ден в двойна каюта: от над 200 евро.

Круизи с различните круиз линии

Цените се променят непрекъснато (според сезона, продължителността на маршрута и периода на направа на резервацията) и е много лесно човек да бъде заблуден. Затова е нужно да знаем и имената на круиз линиите от съответния сегмент:
В икономичният сегмент оперират:
– Celestyal (бивша Louis Cruise Lines)
– Pullmantur
– AIDA
– Thomson и други
В стандартният сегмент оперират най-много кораби в съответните круиз линии:
– Costa
– MSC
– Royal Caribbean
– Princess
– Carnival
– P&O
– NCL и други
В първокласният сегмент предлагането е по-ограничено:
– Celebrity
– Holland America
–  Cunard Line и други
В луксозният сегмент конкуренцията е голяма:
– Azamara Club Cruises
– Oceania
– Seabourn
– Crystal
– SeaDream Yacht Club
– Windstar
– Silversea
– Regent Seven Seas и други

Кои круизи препоръчваме?

Нека да опростим нещата от множеството имена. Сегментите, към които препоръчваме да се насочи българският потребител са стандартния и първокласния. Защо?

Икономичен (бюджетен) сегмент – Не!

Болшинството от корабите на круиз линиите в икономичния сегмент (кораби 2 и 3 звезди) са стари. Въпреки, че са прилично поддържани, моделите на тези кораби в голямата си част са от 70-те и 80-те години на миналия век. Отличават се с ограничени съоръжения за игри, атракции и забавления. Общите пространства са в диапазона 2-3 звезди, а кухнята е далеч от впечатляваща. В допълнение, цената за круизи на борда на корабите на тези линии се доближава изключително много до цената за круиз на борда на корабите от по-горния сегмент – стандартния. Разликата обаче между кораб от 70-те и модерен лайнер 4 – 5 звезди отпреди десетина години или по-нов, е съществена.

Стандартен сегмент – Да!

На практика цените за стандартния сегмент кораби (4 – 5 звезди) започват от около 10-20 евро на човек на ден повече от тези в икономичния. Заслужава ли си обаче човек да похарчи тази сума в повече за едноседмичен круиз на кораб 4 – 5 звезди? Да, определено си заслужава. Съвременният дизайн, големите пространства, цялостният комфорт, качеството на храните и напитките, изключителното разнообразие от атракции, забавления, мюзикъли и представления на живо, клубовете и заниманията за деца от различни възрастови групи и интересните семинари и дегустации на борда са само една част за която си заслужава да изберете именно корабите от този сегмент.

Първокласен сегмент – Да!

За тези потребители, с очаквания за висша кухня и сомелиери, още по-персонализирано обслужване, внимание към детайла и по-малко деца на борда, е сегментът на първокласните круизи. Цената за круиз на борда на тези кораби е доста близка до тази на корабите от стандартния сегмент. Разликата започва от около 20-30 евро на човек на ден. Ако имате финансова възможност и държите на споменатите елементи за вашето цялостно преживяване – да този сегмент е за вас и цената си заслужава да бъде платена.

Луксозен сегмент – Зависи!

Луксозният сегмент стана ценово много по-достъпен отколкото някога е бил. Средната възраст на пасажерите падна значително, а продуктът на круиз линии като Seabourn например се ориентира към успешните по-млади професионилсти. Бутиковите дестинации достъпни само за по-малки кораби и луксозни яхти, коренно променят възприятието за цяла една дестинация. Пример: докато маршрутите на Costa, MSC и Carnival включват пристанищата на големи промишлени центрове като Барселона, Рим и Атина, то с круиз операторите в лукс сегмента ще видите Сен Тропе, Портофино, Капри, Монте Карло, Позитано и други подобни. Самите луксозни съдове също коренно се различават и като персонализирано обслужване, елементи включени в цената, размер на каютите и разбира се по цялата обграждаща ви среда и характеристика на пасажерите на борда. Защо тогаваме казваме “зависи”, а не твърдо “да” или “не”? “Зависи” от две основни подробности за вас: 1. Дали сте хора с достатъчно опит и пътешествия по света в подобна среда и ще се чувствате “в свои води” на борда сред себеподобни; и 2. Дали можете да си го позволите финансово. Ако отговорът и на двете точки е “да”, тогава получавате зелена светлина за луксозния и ултра-лукс сегменти.

Още полезна информация за круизи ТУК

круизи
 “Алоха, универсалната дума”, Юджийн Савидж, 1938-40 г.
Топ ниво круиз експерт - CLIA Master
CLIA-LOGOS.png
Cruise.BG e круиз агенция акредитирана ежегодно от Международната асоциация на круиз линиите (CLIA)