Posted on

Как да се придвижим от Венеция или Болоня до круиз терминала в Равена

 

След като през 2021 г. Венеция въведе забрана Венецианската лагуна да бъде посещавана от големи круизни кораби, те от своя страна въведоха реципрочни мерки, пренасочвайки организацията и логистиката на потока от пасажери. Две от най-големите круизни линии в света, Royal Caribbean и Celebrity Cruises, започнаха да предлагат маршрутите си за Адриатическо море, Гръцките острови и обиколките на Италия да започват и/или да завършват в Равена, вместо във Венеция.

Най-близките летища до Равена са Болоня на 80 км. и разбира се Венеция, на около 150 км. Ако изберете круиз в тази част на Средиземно море с кораб на Royal Caribbean или Celebrity Cruises, ще ви се наложи да планирате трансфера си до круиз терминала в Равена.

Какви са възможностите през Болоня?

 

За Болоня има целогодишен директен нискотарифен полет на Ryanair от София. Полетите не са ежедневни, но пък за сметка на това са удобни (дневни, а не нощни), на много достъпни цени и ако се получи някой и друг ден без полет, то лесно и бързо може да се организира посещение на Флоренция, Болоня, или да се остане в Равена например. Разстоянието между летище Болоня и централната гара в Равена отнема точно един час с влак и струва около 9 евро. Придвижването от гарата в Равена до круиз терминала в града отнема около 20 минути и струва също около 9 евро, ако е с шатъл/автобус на круиз линията. Трети вариант е за директен трансфер с автобус, предлаган от круиз линията, на цена 40$ на човек, свързващ  летище Болоня с круиз терминала в Равена. Важно е да се знае, че трансферите предлагани от круиз линиите се изпълняват само в дните на отплаване или акостиране на корабите в Равена.

 

 

Какви са възможностите през Венеция?

Най-лесният и удобен начин за придвижване между летище Марко Поло във Венеция или ЖП Гара Санта Лучия Венеция и круиз терминала в Равена е директният шатъл, предлаган от круиз линиите. Разстоянието се взема за около 3 часа или по-малко и струва 45$ на пасажер в едната посока.

Самостоятелното придвижване с влак по този маршрут тук се усложнява малко с факта, че трябва да смените влаковете или в Болоня или във Ферара и за двете посоки. Трябва да се внимава на кой влак се качвате, тъй като няма да видите надпис “Равена”, а мястото на смяната (Болоня или Ферара). Пътуването отнема около три часа до Централната гара в Равена и още около 20 минути от там до круиз терминала. Общата цена е около 45 евро на човек в едната посока.